AVI MOYAL: DE VOORZITTER VAN DE IKMF

Avi Moyal (1966) beoefent van jongs af aan Krav Maga. Als blijkt dat hij hierin uitblinkt, laten zijn instructeurs hem al op jonge leeftijd lesgeven. Avi heeft hierdoor maar liefst 35 jaar leservaring. In 1985 behaalt hij de 'Expert'-graad en gaat hij in dienst bij de Israëlische Marine. Hij voltooit de officiersopleiding met uitstekende resultaten en dient als pelotonscommandant bij een zogeheten 'Terror Demolition Unit'. Hij doet veel ervaring op in gevechtsacties en het leiden van eenheden tijdens bijzondere operaties in Libanon, waaronder veel missies achter vijandelijke linies met diverse speciale eenheden. Hij is tevens persoonsbeveiliger van een hooggeplaatste generaal en een inlichtingenofficier. Na zijn actieve dienst dient Avi als reservepelotonscommandant bij een speciale eenheid. Avi voltooit allerlei trainerscursussen, inclusief de opleiding tot 'Senior Instructor' aan het befaamde Wingate Institute. Later verzorgt hij zeven jaar lang de instructeurscursussen aan datzelfde instituut. Vandaag de dag is hij een van de Krav Maga-topinstructeurs ter wereld.

Avi's leermeesters waren Eli Avikzar en natuurlijk Imi Lichtenfeld, de grondlegger en bedenker van Krav Maga. Avi was een persoonlijke leerling en vertrouweling van Imi, getuige het feit dat Avi voorzitter was van Aguda, de allereerste Krav Maga-organisatie. Tegenwoordig is Avi de voorzitter van de IKMF. Hij leidt deze organisatie in de geest van Imi Lichtenfeld. Daarnaast is Avi meest vooraanstaande expert en autoriteit in Israël op het gebied van het lesgeven in Krav Maga in de overheidssector. Hij is ook adviseur voor het Israëlische 'Ministery of Sport and Education' inzake Krav Maga.

Hij geeft les aan vrouwen, mannen en kinderen uit alle geledingen van de Israëlische maatschappij (particulieren, bedrijven en overheid). Hij was dan ook de degene die door de Israëlische overheid werd gevraagd om namens de IKMF technieken en opleidingsprogramma's te ontwikkelen voor zelfverdediging voor vrouwen, kinderen en tegen agressie in het verkeer. Al meer dan 20 jaar geeft hij les aan diverse militaire eenheden en beveiligingsbedrijven over de hele wereld. Hij heeft de graad Master 2. Avi dankt zijn autoriteit in de wereld van Krav Maga mede aan het feit dat hij een enorme ervaring in èchte situaties heeft opgedaan: aantoonbare gevechtservaring in het Israëlische leger en persoonsbeveiliging van beroemdheden als Michael Jackson.

SPECIALE PROJECTEN

  • 1993 - Persoonlijke bodyguard van Michael Jackson tijdens diens bezoek aan Israël.
  • 1994 - VIP-beveiligingseenheid voor een organisatie in Brazilië opgezet.
  • 1995 - Opdracht om Krav Maga-training te geven aan de naaste medewerkers van de Israëlische Minister-President.
  • 1996 - Na meerdere moorden en (pogingen tot) overvallen op taxichauffeurs, wordt Avi Moyal gevraagd een project op te zetten om taxichauffeurs te trainen in zelfverdediging en voertuigbeheersing. Na de cursus neemt het aantal overvallen enorm af.
  • 1998 - Op verzoek van de gemeente Tel Aviv leidt Avi Moyal een project om vrouwen in Tel Aviv te leren zichzelf te verdedigen, nadat tientallen vrouwen aldaar het slachtoffer waren geworden van een serieverkrachter. Deze cursus was een enorm succes. Honderden vrouwen leerden zichzelf met alledaagse voorwerpen te weren. Aan het eind van dat jaar werd de serieverkrachter Beni Sella gearresteerd en veroordeeld.
  • Tijdens zijn werk voor de gemeente Tel Aviv ontwikkelde hij een zelfverdedigingscursus voor de gemeentelijke parkeerwachten, nadat enkele geweldsincidenten hadden plaatsgevonden.

Avi Moyal is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is de voorzitter van de International Krav Maga Federation (IKMF).